Vizualna komunikacija Metastudija

Dok smo razmišljali o području interesa Metastudija i samom konceptu kojeg smo postavili unutar njega, nasumično su nam se postavljali pojmovi koji se protežu kroz cijelo dizajnersko obrazovanje i obrazovanje u području vizualnih umjetnosti generalno. Budući da je Metastudij studentska inicijativa i čini ga studentska populacija — njegovo područje interesa kreće se u domeni obrazovanja, procesa učenja i studentske tematike. Grid, odnosno mreža dvodimenzionalne strukture koja pomaže pri organizaciji grafičkih elemenata u odnosu na cijelu stranicu ili u odnosu na druge grafičke elemente unutar nekog formata primarni je element komunikacije. Budući da je on ono s čime se svaki student dizajna susreće na početku svog obrazovanja, time smo htjeli sugerirati i predstaviti vizualni karakter inicijative. Uz njega se protežu i osnovni elementi obrazovanja u području tipografije, fotografije, filma, itd. Isto tako, argumentirano i kršimo njegovo pravilno upotrebljavanje, dok smo još u mogućnosti i dok ne zakoračimo u profesionalni svijet u kojemu je sve nerijetko ograničeno, puno kompromisa i teče po nekoj određenoj špranci. Kroz naredno vrijeme nadamo se skupljanju nekog kataloga rješenja, stilova, pokušaja i pogreški svakog studenta ponaosob kroz koje će/ćemo, nadamo se, i naučiti nešto novo.

 

 

 

Budući da smo svjesni činjenice da često provodimo vrijeme radeći u softverima za kompjuterom, željeli smo započeti nešto opipljivo, analogno, u zajedništvu i spojiti ideje svih nas koji se razlikujemo — a želimo jednaki produkt. Koncentriramo se na kombinaciju analognih i digitalnih tehnika, a finalni medij kojim smo izradili dio vizualnog identiteta, plakate i obavijesti je fakultetska fotokopirka. Skeniranjem, kolažiranjem, distorzijama, rezanjem i kombinacijom svih pristupa, trudimo se graditi vizualnu komunikaciju Metastudija.

 

 

Razne kvadratne i rasterske mreže, kao osnovna podloga koju smo odlučili protezati kroz dizajn plakata, pronašli smo u ateljeu fakulteta. Dvadesetak listova različitih mreža pruža nam mogućnost konzistentnosti, sugerira analogni pristup, a isto tako gradi vizualni kod komuniciranja Metastudija s publikom.

 

 

 

 

 

 

Autorica: Marina Štefančić