Kolaboracija studenata

Kako učiniti studentski život zanimljivijim misao je s kojom se studenti često susreću te na vlastitu inicijativu s dozvolom profesora pokreću niz projekata koji su i dalje aktivni. Prva službena studentska aktivnost, koja je ujedno inspirirala pokretanje drugih projekata, započela je radom portala Pressedan pri samom osnivanju Sveučilišta.

 

Filozofski caffé održava se početkom prošle akademske godine (Caffe bar Žabica), a ove godine nastavlja se na drugoj lokaciji (AK galerija). Počeli smo s temom “Koliko to sve ima smisla”, a danas se raspravlja o svim temama raznih domena — uglavnom sve ono što studenti sami predlože. Na cafféima se razgovara o situacijama s kojima se studenti svakodnevno susreću ili o temama koje ih zanimaju (glazba, problemi školstva, umjetna inteligencija i sl.).

Budući da je Koprivnica relativno mlad sveučilišni grad te ima samo jedno Sveučilište, studenti bi trebali uzeti maksimum iz toga. Sam cilj projekata je razmjenjivanje znanja i vještina jedni s drugima te brušenje istih. Filozofski caffé samo je jedan od aktivnih projekata. Studenti Medijskog dizajna pokrenuli su neformalnu inicijativu Metastudij koja nastoji potaknuti studentsko i kulturno kolaborativno djelovanje u svrhu prakse i poboljšanja studentskog života u Koprivnici. Osnovan je kao produkt aspiracija studenata da unaprijede, obogate i upotpune intelektualni, kulturni i društveni sadržaj na Sveučilištu Sjever.

 

 

Nadalje, eksperimentalna televizija Fax you jedan je od mlađih projekata koji djeluje samo nekoliko mjeseci, a svrha je da se studenti kroz igru, ironiju i šalu nauče kako je to biti ispred i iza kamere, da unaprijede svoje čitalačke, govorne, tehničke sposobnosti koje su vezane uz televiziju. Također, projekt Pressedanova tribina koji je pokrenula doc. dr sc. Irena Radej-Miličić s ciljem da studenti kroz intervju “Studenti novinarstva razgovaraju s novinarima” iskušaju svoje vještine te saznaju nešto novo — uče na svojim ili tuđim greškama, stvaraju iskustvo, pune si CV, a sve to da bi se kasnije mogli lakše zaposliti. Dosad su na Tribini gostovali Tihomir Ladišić – direktor programa N1 Zagreb, Željko Vela – sportski novinar i urednik, Lorena Ouahchia – urednica Yammat FM-a.

 

 

 

Ovo su samo neki od projekata koji su aktualni te su uglavnom inicijativa studenata. Prisutne su i razne foto, audio i radionice medijske pismenosti koje se uglavnom održavaju u Kampusu ili KKC Pixelu. Studentske srijede gdje su uglavnom u DJ kabini studenti Sveučilišta Sjever. Valja napomenuti kako su za sve vizuale zaslužni studenti Medijskog dizajna — posebice studentice Marina Štefančić i Leona Vertuš. Osnivanjem ovakvih projekata, studenti su još otvoreniji za nove ideje. Ovaj je tekst ujedno i javni poziv na zajedničko stvaranje, pokretanje ideja i jačanje studentske scene u gradu.

 

Autorica: Nora Mlinarić