Studenti Sjevera na izložbi Hrvatskog dizajna 17/18

Izložba hrvatskog dizajna 1718, jedina izložba u Hrvatskoj koja pokriva isključivo dizajnersko stvaralaštvo i pokriva ga u svim njegovim segmentima, predstavila je posjetiteljima profesionalne i studentske radove koji su obilježili zadnje dvije godine u dizajnu.

 

Na desetu po redu bijenalnu Izložbu hrvatskog dizajna prijavljeno je ukupno 407 profesionalnih te 54 studentska rada. Selekcijska komisija odabrala je ukupno 243 rada (212 profesionalnih i 31 studentski) koji su bili predstavljeni u osam kategorija: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn, cjeloviti projekt/proizvod, koncept/inicijativa/kritički dizajn.

Iznimna nam je čast navesti i naglasiti kako su naši studenti preddiplomskog i diplomskog studija Medijskog dizajna svojim prijavljenim radovima imali prilike sudjelovati u ovoj velikoj bijenalnoj izložbi. Isto tako, nekima od njih dodijeljene su nagrade i priznanja na tradicionalnom svečanom otvorenju izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

 

 

Lea Kukmanović, studentica 2. godine diplomskog studija, dobila je priznanje u kategoriji koncept/inicijativa/kritički dizajn za rad Rudi Želi laku noć pod mentorstvom Igora Kuduza. Sama knjiga nastala je razmatranjem i promišljanjem mogućnosti suživota starih i novih tehnologija. Naime, novo suvremeno doba dalo nam je obećanje kako će sve zauvijek ostati zapisano u tom digitalnom svijetu binarnih kodova, brojeva. Međutim, je li to uistinu tako? Ova je knjiga svojevrsni bunt ali i strah za bespovratnim gubitkom jednih od takvih informacija, točnije, poruka za laku noć, čiji bi gubitak bila velika šteta. Sadržaj knjige poruke su za laku noć upućene od Leinog djeda Rudija Lei te obrnuto – od Lee djedu, nastale za vrijeme proljeća 2018.

 

 

Marina Štefančić, studentica 3. godine preddiplomskog studija, dobila je nagradu u kategoriji dizajna vizualnih komunikacija za seriju plakata Kino Tuškanac pod mentorstvom Igora Kuduza i Andra Giunia. Serija plakata je putem tipografskih elemenata i konzistentnih krugova simbolično predstavljena i funkcionira kao vertikalna filmska vrpca i projekcija istovremeno. Ovisno o karakteru projekcija, u sredini su plakata u krugu prikazani filmski redatelji predstavnici određenog područja (Francuska, Koreja, Italija). Kako se projekcije izmjenjuju, tako se izmjenjuju i njihovi predstavnici.

 

 

Studenti čiji su radovi bili izloženi na izložbi u kategoriji vizualnih komunikacija: Leona Vertuš/ADHD realnost, Filip Topolovec/Filmski festival “Kofilmica” i „Memento”, Leo Kirinčić/Serija plakata za Muzej za umjetnost i obrt, Ana Medvedec/STUDOSH info plakat.

Također, od srca čestitamo našim profesorima i mentorima čiji su radovi također odnijeli nagrade i priznanja u profesionalnoj sekciji u kategorijama koncept/inicijativa/kritički dizajn; Igor Kuduz i Petra Slobodnjak/Rasprodaja / sale, Niko Mihaljević i Iva Maria Jurić/Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 09/2015 – 11/2015).

 

Fotografije su preuzete sa http://dizajn.hr

 

Autorica: Marina Štefančić