Podcast — Priče sa Sjevera

Priče sa Sjevera je novonastali projekt inicijative Metastudij čiji je video produkt vidljiv na službenoj web stranici, kao i na youtube kanalu “Priče sa sjevera”.

 

Podcast je digitalna audio i video datoteka koja je dostupna putem interneta široj masi. 

Prvi oblik podcasta nastao je 2004. godine od strane Engleskog novinara Gurdiana Bena Hammersleyja koji je tad htio napraviti novi oblik medija kombinirajući “pod” iza tada popularnog Apple-ovog uređaja za preslušavanje glazbe iPoda i engleske riječi “Broadcasting” koja bi bila dostupna svima kad god oni to požele. 

Ono što podcast čini jedinstvenim je mogućnost brzog širenja mrežom, te ga može proizvoditi i emitirati doslovno bilo tko. Postoje razni oblici podcasta gdje voditelji pričaju o raznim temama od politike, ekonomije i sporta, do obrazovanja, umjetnosti i kulture, a ono što dodaje zanimljivost podcastu je karakter voditelja i njegova sloboda, za razliku od TV/radio emisije za koje su već stvorene šprance.  Tako je i Sveučilište Sjever dobilo svoj prvi podcast, nastao od strane studentske inicijative Metastudij.

 

 

Priče sa Sjevera je podcast nastao od potrebe studenata za informiranjem o aktualnim događanjima, uspjesima i otkrićima na području umjetnosti, obrazovanja i kulture kao i područjima lokalne scene. Ideja ovog podcasta je razmjenjivanje iskustva između studenata i ljudi koji već rade u struci i kreiraju sadržaj za širu javnost.  Sadržaj epizoda podcasta u korijenima je ista, dok svaku pojedinačnu epizodu sadržajno sa pitanjima kreira voditelj. Gosti su ličnosti iz lokalne scene, profesori, zaposlenici struke, i mnogi drugi koji bi po pitanjima voditelja otkrivali njihovu stranu priče, zanimljivosti o određenoj temi, događaje iz njihovog kreativnog svijeta, te što je njih potaklo u smjeru kreiranja kulturnog sadržaja.

Sadržaj PSS stvaraju i produciraju studenti Sveučilišta Sjever, odsjeka Medijskog Dizajna i Novinarstva te je podcast dostupan na web stranicama studenske inicijative Metastudij.

 

 

Autori: Matija Domitrović i Filip Banovak