Art časopis studenata — Praksa

Promocija časopisa odvit će se u petak 15.03 na predstavljanju inicijative u prostorijama Sveučilista Sjever, Koprivnica.

 

Praksa je naziv neprofitnog studentskog umjetničkog časopisa Sveučilišta Sjever. Nastaje kao komunikacijski produkt iniciran i pokrenut od strane grupe studenata sa željom afirmacije razvijanja vizualnog, praktičnog, konceptualnog, kritičkog, motivacijskog i društvenog rada na Sveučilištu kao kulturno i društveno dobro. Uredništvo časopisa potpisuje Metastudij, a čije su nositeljice projekta art časopisa Praksa studentice preddiplomskog i diplomskog studija Medijskog dizajna Marina Štefančić i Leona Vertuš.

 

 

 

 

 

 

Ideja je poticanje, povezivanje, komunikacija, razmjena iskustva i znanja između studenata čiji su afiniteti usmjereni na razvoj vizualne kulture, doživljaja, promišljanja i preispitivanja vlastitih mogućnosti. Omogućena je sloboda izražavanja, komentiranja i odgovaranja na pitanja postavljene teme. Sadržaj svakog broja časopisa oblikuje i dizajnira uredništvo pomoću prikupljenih materijala studenata pozvanih na sudjelovanje. Unutar svakog izdanja sudjeluje dva do četiri studenta koji su se na neki način dokazali u prijašnjim radovima i projektima. Studeniti koji su pokazali vještine i tehnike vlastitog oblikovanja percepcije, njeno oblikovanje komunikacije i prenašanja poruke kroz printani medij. Postoji mogućnost individualnog oblikovanja sadržaja izdanja ako se radi o kompleksnom opusu radova nastalih unutar serije. Sudjelovati mogu i svi oni koji se samostalno prijave putem e-mail adrese metastudij@gmail.com na koju mogu postavljati pitanja, poslati radove i prijedloge. Prijavljeni i objavljivani koncepti mogu biti fotografije, slike, grafike, ručni rad, tipografija, infografika, vizualizacija zvuka, 3D modeli, kritički osvrti (na film, knjigu, egzistencijalna promišljanja, životne priče) koji se odnose na zadanu temu mjesečnog izdanja, a koji su nementorirani radovi i koncepti.

 

 

Časopis će izlaziti mjesečno tijekom akademske godine 2018./2019. svakog 10. u mjesecu u nakladi od 200 primjeraka sa sadržajem na 20 stranica. Ove ak. godine izaći će pet brojeva, a možete ga pronaći unutar prostorija Sveučilišnog centra Koprivnica. Dizajn časopisa čine naslovna stranica, impressum, uvodni tekst o temi, likovni tekstualni sadržaj interpretacije teme i zadnja stranica. Tisak je zamišljen u crno-bijeloj (negativu) tehnici, te u coloru čijim se uvođenjem vizualizira optimizam u monotoniji i rutini današnjeg društva i pogled na budućnost. Ciljna skupina i korisnici časopisa su studenti Sveučilišta Sjever sa sjedištem u Koprivnici kojima bi se omogućila prilika za rad na mjesečnom projektu izdanja časopisa. Projekt se realizira kao brainstorm kratka i efikasna radionica gdje mladi ljudi razvijaju kreativnost i komunikaciju pomoću grupnog interdisciplinarnog rada, donošenja odluka i zaključaka.

 

Autorica: Leona Vertuš